Smag på Landskabet: Naturkød fra naturaraler - Udvikling

Smag på Landskabet: Naturkød fra naturaraler - Udvikling
Projektansvarlig
Videnspredning for projektet
Naturens græsslåmaskiner får opbakning

Artikel fra Foodculture, 23. april 2013

Projekt skal gøre naturpleje til en god forretning

Artikel fra Landbrug Nord, den 5. marts 2013

Randersfirma udvikler kvalitetskød

Artikel fra Randers AmtsAvis, den 14. februar 2013

Randers med i projekt om naturpleje

Artikel fra Mariager Avis, den 13. februar 2013

Det skal kunne betale sig at pleje naturen

Artikel fra DR Midt & Vest, den 25. januar 2013

Nye smagsoplevelser med naturkød

Artikel fra Food Supply, den 8. februar 2013

12 millioner til naturpleje til kvæg

Artikel fra Maskinebladet, den 28. januar 2013

Projekt skal få flere køer på naturarealer

Artikel fra Effektivt Landbrug den 8. maj 2013

Køer skaber job ved at græsse

TV2 indslag om naturpleje.

Sæt køerne på skolebænken

Artikel fra Maskinbladet.dk, den 21. november 2013

Formål
Projektets hovedformål er at styrke landmandens incitament til at gå i gang med naturpleje. I tidligere natur-plejeprojekter er der arbejdet med økonomiske incitamenter, naturplejemanualer og sundhed og velfærd. Mange landmænd med interesse for naturpleje oplever imidlertid stadig store barrierer især med hensyn til lovgivning, tilskudsordninger og kontrol - disse skal fjernes, før de ønsker at blive naturplejere. Samtidig skal den lokale rådgivning på området forbedres, bl.a. med hensyn til tolkning af de gældende regler. Endvidere er der behov for flere undersøgelser af, hvordan naturpleje påvirker klimaet, strategier for effektiv parasitkontrol og naturplejeplaner som driftsmål og dokumentation overfor myndighedskontrol.

I projektet gennemføres følgende aktiviteter:

  • Udredning af de vigtigste barrierer i love og regler, tilskudsordninger og myndighedskontrol samt løs-ningsforslag, som drøftes med myndighederne
  • Uddannelse af rådgivere, så der er naturpleje-kompetence til stede på de fleste DLBR-centre
  • Demonstration af effektive kontrolstrategier mod leverikter på udvalgte naturpleje-arealerBeskrivelse og dokumentation af ekstensive systemer til naturpleje – hvor naturplejen er hovedformål
  • Målinger af metanudledningen fra tyrekalve fodret med græs til klimaberegninger vedr. naturplejen
  • Kvalitetssikring af naturplejeplaner som driftsmål og som dokumentation overfor kontrolmyndighederne.

Aktiviteterne indgår i en ansøgning til Grøn Vækst vedr. naturpleje og naturkød med 4 midtjyske kommuner og Region Midt og udgør VFL, Kvægs medfinansiering i projektet, der gennemføres i perioden 2013-2014.

Naturpleje gøres til en god forretning

Et unikt samarbejde mellem fire kommuner, forskere, landmænd, slagtere og restauratører skal gøre naturpleje til en rentabel, professionel driftsgren.

Økonomien i naturpleje som driftsgren

Ny analyse viser, at der er behov for at sætte fokus på forretningspotentialet i naturpleje og erkende, at det er en vare, som det koster penge at producere.

Sig god dag til din bøf - på Kødkvægets Dag

Kødkvægsproducenter landet over byder indenfor – eller skulle man sige udenfor? Mød de flotte kødkvægsracer, der græsser på Danmarks naturarealer, lørdag den 4. maj.

Flere kreaturer skal ud og afgræsse danske naturarealer

Natur- og Landbrugskommissionen vil give naturplejen med græssende kvæg et løft. Projektet ”Smag på landskabet” er allerede i gang og er kommet anbefalingerne i forkøbet.

AgroTech med i nyt projekt om naturpleje

Artikel, AgroTech, den 29. januar 2013

Forsøgsarealer til naturpleje udpeget

Forskellige typer naturarealer giver dyreholderne forskellige udfordringer, når deres dyr afgræsser dem. Projekt Smag på landskabet vil derfor følge en række konkrete arealer og søge at løse udfordringerne, så naturplejen bliver rentabel.

Græssende kvæg plejer naturen og bliver til unikt kød

Nyhed fra www.vfl.dk den 7. juni 2013

Græssende kvæg skal redde planter og skabe arbejdspladser

Fakta om projekt Smag på Landskabet

Flere gode bøffer på græs

Et liv i naturen i stedet for ind i en produktionsbygning giver ikke bare kødkvæg en langt bedre livskvalitet. Kvæget kan også beskytte værdifulde naturområder, så de ikke gror til.

Slagtere og kokke eksperimenterede med nye udskæringer

Der var gang i både gryder, ovn og grill da slagtere og kokke mødtes i Foodture Lab for at eksperimentere med nye udskæringer af oksekød. Workshoppen var en del af projektet Smag på landskabet.

Kan man smage naturen i bøffen?

I projektet Smag på Landskabet går man i gang med at undersøge, om bøffen reelt er sundere og mere velsmagende, hvis den stammer fra dyr, der har græsset på en dansk sommereng.

Faktaark om naturpleje

Samlingen af faktaark udvides og revideres løbende.

Kontrol med naturpleje skal være enklere

I projekt Smag på Landskabet arbejdes der i øjeblikket målrettet på at forbedre de kontrolordninger, der eksisterer for naturpleje. NaturErhvervstyrelsen viser lydhørhed.

Kontrol af pleje af græs- og naturareal ved fast græsningstryk

Overvejelser og forslag til tilpasning af kontrollen af pleje af græs- og naturarealer efter fast græsningstryk.

Mere gennemskuelig kontrol af naturpleje

Artikel fra Kødkvæg - oktober 2013

Tilsagn - Pleje af græs og naturarealer med kontrol efter antal storkreaturer pr. ha

Spørgsmål sendt den 20. august 2013 til NaturErhvervstyrelsen

Kommentarer til pleje + skemaet

10. september 2013

Faktaark: Jagt kombineret med afgræsning af naturarealer

Mange mener, at naturgræsning ødelægger jagten. Men praktiske erfaringer viser, at den negative effekt kan afbødes, hvis afgræsningen sker under hensyntagen til vildtet.

Stormøde om enklere naturleje

Deltagere på stormøde i LandboNord fandt frem til forslag om enklere naturleje. Forslagene videregives til Handels- og europaminister Nick Hækkerup.

Hvad skal der til for at gøre naturpleje attraktiv?

Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013

Dias fra stormøde LandboNord den 26. nov. 2013

Naturpleje - Smag på Landskabet

Hvad skal der til for at opfylde dyrenes behov?

Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013

Mål og ønsker til naturplejen

Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013

Nødvendige naturhensyn i plejetilskud

Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013

Tilskud til pleje af græs- og naturarealer

Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013

Udendørs hold af dyr i vinterperioden

Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013

På kongres med Smag på Landskabet

Når Videncentret for Landbrug holder hhv. plante- og kvægkongres i januar og februar måned, er der chance for at høre mere om naturpleje og møde nogle af folkene bag projektet.

Kød fra kvæg der plejer naturen er sundere og smager ’vildt’

Sundt fedt, en smag af vildt og sandsynligvis flere antioxidanter. Det er gevinsten ved kød fra kvæg, der græsser i naturen, viser en ny dansk undersøgelse.

Tilvæksten øges med tantekøer

Tilvæksten blev øget med ca. 50 pct. hos dyr, der græssede på hede, når de fik mulighed for at tage ved lære af ældre dyr med erfaring fra arealerne – såkaldte tantekøer.

Deltag i erfagruppe om naturpleje

DLBR’s naturpleje-erfagrupper gør det muligt for dyreholdere at dele erfaringer og opnå ny viden. Der er tale om professionelt ledede grupper, hvor det faglige niveau vægtes højt.

Hvad skal der til for at opfylde dyrenes behov

Stormøde om naturpleje med kvæg, Brønderslev den 26/11 2013

Barrierer og løsningsforslag

Opsummering fra stormøde i Brønderslev d. 26.11.2013

Smag på Landskabet nyhedsbrev

Nr. 2 - juni 2013

Smag på Landskabet nyhedsbrev

Nr. 3 - september 2013

Smag på Landskabet nyhedsbrev

Nr. 4 - december 2013

Smag på Landskabet nyhedsbrev

Nr. 1 - marts 2013

SMAG PÅ LANDSKABET.DK

Hjemmesiden "Smag på Landskabet"

Indbydelse til workshopdag om naturpleje netværk

Den 26. september 2013 kl. 9.30 i Randers området

Dias - Smag på Landskabet AP3 Workshop

Den 26. september 2013, Randers

Workshoppen - Smag på Landskabet

Giv oksekødet den bedste tilberedning – Gør de skæve udskæringer til en fest”. FoodLab, Agro Food Park 13 - den 11. marts 2013

Oplæg - Smag på Landskabet

Future Lab, den 19. august 2013

Kødets kvalitet som udgangspunkt for nye udskæringer

Workshop, den 19. august 2013

Workshop med fokus på udvikling af nye skæve udskæringer til grill

Future Lab, den 19. august 2013

Strukturmålinger på forskellige arealtyper

Projektmøde for AP1, 2 og 3, Niels Bugges Kro, 3. dec. 2013

Dagsorden projektmøde SPL

Traktørstedet i Spøttrup, den 1. oktober 2013

Workshop om naturpleje - dias

Barrierer ved kontrol af plejegræsordningen - Randers, 26. sept. 2013

Workshop om naturpleje - faktaark

Barrierer ved kontrol af plejegræsordningen - Randers, 26. sept. 2013

Status på arbejdet med naturpleje

Oplæg deltidslandmænd, Herning den 7. november 2013

Deltagere markbesøg

Besigtigelse i Holstebro Kommune, den 8. maj 2013 og Randers kommune 15. maj 2013

Arealer til Smag på Landskabet

Besigtigelse i Holstebro Kommune, den 8. maj 2013

Mødested og kort over området

Besigtigelse i Holstebro Kommune, den 8. maj 2013

Dagsorden

Besigtigelse i Holstebro Kommune, den 8. maj 2013

Punkter til besigtigelse

Besigtigelse i Holstebro Kommune, den 8. maj 2013 og Randers kommune 15. maj 2013

Program for besigtigelse

Besigtigelse i Randers kommune 15. maj 2013

Program og kort - Markbesøg

Holstebro, den 4. september 2013